neděle 11. ledna 2015

Přijímací proces na univerzitu v Británii

Přijímací proces není sice vůbec složitý, v některých chvílích jsem ale nevěděla, co dělat. Pro zjednodušení pro ostatní jsem se rozhodla napsat tento článek.

UCAS jako středobod všeho


Stránka www.ucas.com je centrálním portálem pro přihlašování na univerzity ve Velké Británii. Najdete tam nejen sekci přihlašování a vyplňování přihlášky, ale také spoustu videí, návodů, přehledů a doporučení, které se věnují vzdělávání. 














Podávání a vyplňování přihlášky

Když se na této stránce zaregistrujete, dostane se do online prostředí své přihlášky, kde musíte postupně vyplnit všechny sekce.

Education: Vaší zkouškou nejspíše bude maturita, do jednotlivých modulů vpisujete předměty. Jelikož nejspíše známky ještě nemáte, pole se nechávají prázdná. Predicted grades můžete zmínit ve svém PS nebo do něj alespoň napsat, že u nás predicted grades nejsou, ale že máte takové a takové výsledky.

Statement: O PS jsem se zmiňovala v samostatném článku. Jedná se o osej, ve které popisujete, proč chcete studovat svůj vyvolený obor a proč jste tím nejúžasnějším kandidátem :D.

Reference: Budete potřebovat od některého ze svých učitelů získat doporučení. Většinou by asi mělo jít o učitele angličtiny, protože přeci jen, kdo jiný na škole umí tak dobře, aby vám mohl napsat vzletný doporučující dopis :D. (Samozřejmě, že asi mnohé podceňuji :D.)

Vyplňování přihlášky opravdu nebylo nijak náročné, jelikož se navíc vyplněním jednoho formuláře hlásíte na všechny vaše možnosti (maximálně 5) najednou, přijde mi tento proces jednodušší než v ČR.











3 komentáře:

  1. Woow,napíšeš nějaké info jaké to je studovat ve Skotsku ? Bylo by to super :)
    LENNY MALI
    in Denmark

    OdpovědětVymazat
  2. Ahooj, mam dotaz! strasne rada bych na uni do skotska, nejlip do Edinburgu, ale i do Glasgow, nicmene je to slozitejsi s mymi maturitnimi vysledky.. Maturovala jsem celkem z 5 predmetu, meli jsme to takove tezsi, chodila jsem na francouzske lyceum a mela jsem predmety ve fr a tudiz i maturitu ve fr, takze moje vysledky jsou A,B,C,C,C.. pricemz matiku jsem udelala az v zari.. Myslis, ze je to velky problem? Nebo kdyz napisu supr Personal Statement a budu mit fajn reference, mam sanci se dostat? Je to muj sen, akorat proste ta maturita nebyla nejlehci, no.. :( btw chci na humanitni studia, nejspis sociologii, nebo socialni antropologii, zadna medina nebo prava, takze doufam, ze by ty pozadavky nemusely byt tak striktni? .. dekuju za odpoved:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, díky moc za dotaz.

    Je to fakt těžké posoudit, všichni Češi i Slováci, které sem dosud zde potkala museli mít do Glasgow samé jedničky. To co určitě potřebuješ je hodně silný personal statement a doporučení. Nejlépe, kdybys v personal statementu také vysvětlila důvod svých horších známek a ukázala, že jseš připravená studovat. Nechci Tě od toho odrazovat a určitě to alespoň zkus! Doporučuju ale aby sis dala i univerzity, které mají požadavky nižší - Aberdeen, Dundee, Stirling atd.

    OdpovědětVymazat